Arkivutstilling og pingvin i Dyreparken
15
.
6
2023
-
14:24

Arkivutstilling og pingvin i Dyreparken

I sommer er det ekstra spennende å besøke Dyreparken, iallfall om du er interessert i smakebiter fra en dramatisk og spennende historie - eller vurderer å be om å få låne en pingvin.

Historie er viktig for oss, derfor er vi veldig glade for å kunne ønske velkommen til åpning av denne utstillingen.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Kristiansand Dyrepark, Anniken Bjørnstad Schjøtt, tok først ordet da ansatte i Dyreparken, Arkivsenter sør og Statsarkivet i Kristiansand var samlet for åpning av utstillingen "Dyrespor i arkivene". Med dyr som tema for den internasjonale Arkivdagen 9. juni, har vi samarbeidet med Dyreparken om en utstilling som skal stå i Edvard Moseids hus i hele sommer.

Her kan du se en kort videosnutt om utstillingen.

Åpning av utstillingen "Dyrespor i arkivene"

No items found.

Med kilder i kommunale, statlige og private arkiv, har vi fokusert på de 15 første årene av parkens historie. På 12 plansjer dekkes blant annet etableringen, oppstartsår, katastrofebrann, kameleksport, baviankjendisen Judy og bjørnene som ble dødsdømt. Dyreverneren Titti Arenfeldt Omdal har fått sin egen plass, med sine protester mot innesperring av ville dyr.

Pingvin på utstilling
Størst oppmerksomhet har temaet med brev fra barn fått. Dyreparken får tusenvis av brev om stort og smått, fra store og små. Som niåring skrev Gabrielle Heramb brev til Dyreparken om å få lov til å låne en pingvin. Dette er bevart i arkivet til Dyreparken, som oppbevares av Arkivverket hos Statsarkivet i Kristiansand. Her ligger også svaret til Edvard Moseid.

Rørende historie
Arkivsenter sør kontaktet Gabrielle, som ble satt ut av henvendelsen.

Så gøy at brevet ble tatt vare på. Jeg fikk en stor lekepingvin i posten. Nå ble jeg veldig rørt. Den opplevelsen og tilbakemeldingen jeg fikk, er et av de beste barndomsminnene jeg har.

Gabrielle Heramb bor i dag i Oslo. Pingvinen hun fikk i posten av Moseid i 1980, har fulgt henne hele livet. Sammen med den kjære bamsen, tok hun turen til Dyreparken i åpningshelgen for å se brevet hennes utstilt. Med var også en journalist fra Fædrelandsvennen, som førte Gabrielle, pingvinen og Edvard Moseid sammen etter besøket i Dyreparken. Ifølge avisen ble dette et helt spesielt møte. Hvor fint er det ikke når arkiv kan bidra til slike øyeblikk?

Er du abonnent hos Fædrelandsvennen kan artikkelen leses her.

En halv million kan se utstillingen
Utstillingen "Dyrespor i arkivene" er å finne i Edvard Moseids hus i Dyreparken i hele sommer. Arkivsenter sør håper naturligvis at en god del av de 500 000 besøkende vil svinge innom og bli klokere, rørt og glad av å lese om parkens historie, sett med arkivøyne.

Historien om pingvinen fra Dyreparken

No items found.