En kongelig visitt
22
.
4
2022
-
13:36

En kongelig visitt

Hvordan planlegge for et kongelig besøk?

Av
André Eiken

Først må man ha en god grunn til å invitere kongen.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til alltid. I Lyngdal var det avdukingen av en statue som skulle bli løsningen.

Reising av statuen

No items found.

Deretter må Hans Majestet inviteres. Dette er ikke alltid like enkelt,da konger kan være travle menn, og da må man gi og ta litt på datoen. Heldigvis drar ikke statuer noe sted, og man kan sikkert vente litt med å vise dem frem. Som sådan inviterte Lyngdals ordfører, med flere, kongen på besøk søndag 16.august, eller en annen søndag samme måned. Dette ser ut til å ha passet dårlig, men heldigvis kom man frem til kompromiss, og kongen kom til Lyngdal den 4.september.

Men når man har fått bekreftet den kongelige visitt. Hva gjør man da? Vel, da begynner planlegging. Et kongelig besøk må være nøye planlagt, helt ned til minste detalj. Hvor skal kongen komme inn i kommunen? Hvor går reiseruten? Hvem skal han treffe? Hva skal han gjøre? Og viktigst! Hva skal vi spise? Og hvem får sitte på siden av ham?

Heldigviser noen av spørsmålene lette. I Lyngdal kom kongen med båt. Så det var naturlig at han la til ved Agnefest havn.

Man må selvfølgelig komme seg fra A til Å, og man kan ikke forvente at kongen skal gå. Han er en travel mann tross alt, og en halv mil er litt i lengste laget. Så da ble det åpen bil, hvis pent vær.

Værguder vær nådig! Ikke det? Til tross for regn ville Hans Majestet heldigvis ikke skuffe de fremmøtte, så da ble det åpen bil i regnet. Til og med sjåføren smilte!

Siden kongen er der for å avduke en statue er det naturlig å legge veien dit. Og siden denne statuen var ved en kirke var det naturlig å legge inn en gudstjeneste. Så da gikk turen til Lyngdal kirke. Etter gudstjenesten, husk å slippe kongen ut først, går man over til avduking.

Men først en orientering om kirken, så kan man også vise ham "en del gamle ting." Kultur må man ha. Etter kulturelt innhold og avduking er det på tide å komme seg videre. 

Nå er et kongelig besøk ikke noe som skjer hver dag, og det er mange som gjerne vil se kongen, og som kanskje ikke kan komme seg ut. Så om man ikke kan komme til kongen, for kongen komme til dem. Av sted til gamlehjemmet.

Deretter over til lunsj, med korpsmusikkens skjønne toner som akkompagnement.

Men hva skal man servere? Det finnes tross alt så mange spennende retter. Kanskje ikke kjøttkaker som hovedrett? Heldigvis har andre også hatt kongelig besøk, så da kan man jo alltids spørre om råd. Og når man først spør om råd, så kan man jo kanskje også få vite hvem som skal sitte hvor. Man kan jo ikke la hvem som helst få sitte til bords med kongen! Kristiansand var som alltid en god nabo, og stilte gjerne opp med råd. Det samme gjorde Selbu, som også hadde hatt besøk. Mandal stilte også opp, med gamle menyer, Spennende franske retter som Tartelette de Mèr (tartelette m/ rekestuing), Glace à la Flensburg(Flensburgis) og Mocca.

Så med dette kunne Lyngdal sette opp en bordsetning og meny. Til forrett Kald Laks Norvegienne, deretter en Lammecarrè Garni, og til slutt en elegant Nesselrodepudding. En god og enkel lunsj. Og taffelmusikk, vi må ikke glemme taffelmusikk.

Så bør vel kongen hilse på Lyngdals fremste innbyggere, kommunestyret, også med ektefeller. Deretter er det den gemene hops tur. I Lyngdal la man deretter innen svipptur innom Sælør. Øyas eneste skoleelev fikk så overrekke blomster, førkongen fikk en kort historietime om St. Olavs tilknytning til stedet. Husk kort! Må ikke kjede kongen.

 

Nå er det på tide å si farvel og kongen vender tilbake til sitt skip. Turen gikk fra Sælør, via Korshamn til Agnefest og hans skip. Kongen får gave av ordfører og fylkesmann takker for besøket. Igjen gjør det kort.

 Og slik planlegger man et kongelig besøk

No items found.