Kong Haakon i Mandal
27
.
12
2022
-
13:02

Kong Haakon i Mandal

Tradisjonen er en kongelig tale på nyttårsaften. Vårt bidrag når vi går inn i et nytt år, er å dele noen flotte bilder fra Kong Haakons besøk i Mandal sommeren 1948.

Av
Anne Smith Lorentz

Vi kan tenke oss at spenningen var stor i Mandal de første dagene av juli 1948. Ikke siden 1859, da prins Carl var på visitt, hadde sørlandsbyen hatt kongelig besøk. Nå var det endelig mandalittenes tur til å ta imot landets mest staselige familie.

Det nærmer seg
9. juni 1948 ble kongeskipet "Norge" overrakt som en folkegave til Kong Haakon, som året før hadde rundet 75 år. Skipet hadde sin jomfrutur til Arendal 26. juni. Om bord var Kong Haakon og kronprinsfamilien; kronprins Olav, kronprinsesse Märtha, prinsessene Ragnhild og Astrid, og prins Harald. De kongelige overvar den store seilerfesten i Arendal i flere dager, og store deler av kronprinsfamilien deltok også i landsregattaen.

Tusenvis i gatene
Videre gikk turen vestover. Mandag formiddag den 5. juli kunne lokalbefolkningen nyte synet av det storslagne skipet da det kom innover mot Mandal. Folket strømmet til byens gater. Ifølge Fædrelandsvennen lot ikke mandalittene sjansen til å se hele kongefamilien gå fra seg. I avisen kan vi lese at busslass på busslass med distriktets kvinner, menn og barn ankom byen. Folk leide vindusplass i de nærmest liggende hus. Butikker og fabrikker stengte og tok pause under besøket, slik at tusenvis av mennesker var samlet for å få et glimt av de høytidelige gjestene.

Antrekk
Kong Haakon med familie ble møtt på kommunebrygga av ordfører Jørgen Ørbech Bugge. Avisen beskrev både hendelser og bekledning i detalj. Kongen var iført blå dress med hvit K.N.S. lue. Kronprinsen hadde på seg generalsuniformen sin, mens prins Harald var ikledd grå bukser, blå jakke og hvit K.N.S. lue. Kvinnene og jentene i familien hadde valgt lyse sommerdrakter.

Kongen benyttet anledningen på kommunebrygga til å takke for kongeskipet «Norge», som sikkert også mandalittene hadde bidratt til. Samtidig så han frem til å besøke byen og landsleiren til speiderne.

Hurra
Det kongelige følget spaserte til Andorsengården og gjennom Store Elvegate - til hurrarop fra entusiastiske tilskuere, med og uten bakkekontakt. På bildene i arkivet kan vi se både gater, vinduer og tak fylt av jublende mennesker. Tross alt var det 89 år siden sist en kongelig hadde satt beina i byen, og nå var de her alle sammen - på samme tid.

Kongelig besøk i Mandal 1948

No items found.

Kilde:
Arkivsenter sør, Mandal kommune, sentraladministrasjonen, saksarkiv Dp, L0007.
Fædrelandsvennen 6. juli 1948

No items found.