Vi erklærer Oddernes kommune for åpen
16
.
2
2016
-
14:45

Vi erklærer Oddernes kommune for åpen

Lørdag var nærmere 80 mennesker med på den offisielle åpningen av kommunearkivet etter Oddernes. Nå kan du bla i gamle skoleprotokoller, skattelister, forhandlingsprotokoller og mye mer på Arkivsenter Sør.

Av
Anne Smith Lorentz
Nærmere 80 mennesker møtte på Oddernes` arkivslipp lørdag.

Arrangementet startet kl. 11.00 med presentasjon av arkivmaterialet. Prosjektleder Anette Rudi og medarbeider Anne Smith Lorentz gikk gjennom hva som finnes i arkivet etter kommunen som omkranset Kristiansand, på nesten alle kanter.

Midt i presentasjonen var det filmvisning med opptak fra Oddernes tatt i årene 1955 – 1960. Filmen har IKAVA lånt fra fylkesmuseet, og det var flere som nikket gjenkjennende til både personer, bygg og steder i kommunen.

Da det ble sett nærmere på rekken av ordførere i Oddernes, kom det en interessant kommentar fra salen. Dette gjaldt den første bondeordføreren i kommunen, og den eneste ordføreren som aldri ble avbildet.

Salve Osmundsen Justnes ville blitt 210 år i dag, opplyste hans etterkommer, Torbjørn Justnes.

De besøkende fikk videre smakebiter fra likningsnemnda, skolestyret, forsorgsvesenet, forsyningsnemnda med mer.

Normann Liene fortalte om Vågsbygds posisjon i Oddernes kommune.

I pausen var det mimring med kaffe og kringle, før dagens hedersgjester tok over. Først var det vågsbygdmannen Normann Liene som fortalte om sin side av kommunen. Liene fortalte blant annet om den store industriutbyggingen, folkevekst og ikke minst at Vågsbygd var ettertraktet for Kristiansand:

Men vågsbygdfolket ville ikke la seg okkupere, hverken av tyskere eller kristiansandere.

Det kom flere stikk både fra Normann Liene fra vestsiden og Harald Sødal fra østsiden, til god underholdning for tilhørerne.

Harald Sødal hadde flere humoristiske historier som gikk på om du var fra den rette eller gale siden av kommunegrensa. Blant annet hadde han to kamerater som bodde i hver sin kommune.

Han som bodde i Kristiansand fikk lære engelsk på skolen, men ikke han som bodde rett over grensa. For hvorfor i all verden skulle bøndene lære seg engelsk?

Harald Sødal hadde overheadshow.

Det ble allsang med Harald Sødal på piano og Normann Liene som forsanger. Etter arrangementet var ferdig ble flere ble med på en rundtur i magasinene og det var også stor aktivitet på lesesalen.

Siste vers «Sang til Oddernes»:

Et høyt hurra vi istemme skal
for Lund og Vågsbygd og Torridal,
thi alle kredse
er vel tilfredse
i Oddernes

Vi erklærer herved arkivet fra Oddernes kommune (1837 – 1964) for åpent. Håper vi sees på lesesalen!

No items found.

No items found.