Kvinner og næring traff blink
01
.
12
2022
-
8:44

Kvinner og næring traff blink

Temaet lokket, foredragsholder leverte, kringlebitene forsvant kjapt. En fullsatt sal fikk servert faglige og søte godbiter tirsdag kveld.

Av
Anne Smith Lorentz

Folket strømmet til da klokka nærmet seg seks denne mørke tirsdagskveld 29. november. Temaet for arrangementet var handel og næring. Line Francisca Hansen startet med et svært interessant foredrag med bakgrunn i sin masteroppgave i historie. Her skrev hun om "Kjønnsroller i endring?: Kvinnelige entreprenører og selvstendig næringsdrivende i Kristiansand 1850-1910.

Da hun arbeidet med oppgaven satt Hansen timesvis og ukesvis på lesesalen hos oss. Historiestudenten brukte i stor grad kilder fra magistraten i Kristiansand og borgerbrevene til å løse sin problemstilling. Hansens utgangspunkt var i stor grad knyttet til spørsmålet om fraværet av kvinner i historien. Hun fortalte om hvordan kvinnenes rolle endret seg i forhold til muligheter i et mannsdominert samfunn. Det var et lydhørt publikum som stilte flere spørsmål til foredragsholder etter endt "skoletime".

No items found.

Etter en pause med noe søtt og kaffe, ble det delt ut borgerbrev til de frivillige fra Slekt og data. I oktober startet Arkivsenter sør et samarbeid med den lokale gruppen av organisasjonen for å digitalisere arkiv og gjøre lokalhistorie mer tilgjengelig for folk flest. I ukene før arrangementet skannet de frivillige samtlige borgerbrev bevart hos oss. En enormt viktig og god jobb. Alle de seks digitaliseringsmedarbeiderne fikk hvert sitt unike borgerbrev innrammet, som de selv har skannet.

Videre fortalte vi om samarbeidsprosjektet, hvordan de frivillige jobber, om utfordringer underveis, og til slutt hvor man kan finne disse på digitalarkivet.no

Kvelden ble avsluttet med to korte foredrag om andre kilder som finnes på Statsarkivet og hos oss i Arkivsenter sør, som omhandler næring og handel.

No items found.